- Instructor: MEHMET KIVRAK
- Lectures: 7
- Students: 262
- Duration: 10 weeks
Arduino Nedir ?
Arduino bir Giriş/Çıkış (Input/Output) kartı ve Processing dilinin uygulamasını barındıran bir fiziksel programlama platformudur.
Arduino tek başına çalışan interaktif nesneler oluşturmak için kullanıldığı gibi bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlarda da kullanılabilir. Örneğin Macromedia Flash, Processing, Max/MSP ve birçok daha yazılıma bağlayabilir ve özgürce geliştirmeler yapabilirsiniz.
Arduino için hazır üretilmiş kartlar satın alabilirsiniz veya kendi Arduino kartlarınızı üretmek isterseniz donanım tasarımı ile ilgili bilgiler mevcuttur. Kendi Arduino kartınızı oluşturup kullanabilir, klonlayabilir ve satabilirsiniz.
Arduino kartlarının donanımında bir adet Atmel AVR mikrodenetleyici (ATmega328, ATmega2560 vb) , programlamayabilmek ve diğer devrelerle bağlantı kurabilmek için yan elemanlar bulunur.
Arduino kolay kullanılabilir ve esnek bir yazılım/donanım mimarisine sahip, açık kaynak (open source) ailesine mensup bir elektronik geliştirme kartıdır.
Arduino yukarıda da belirttiğim gibi tamamen açık kaynağın bir eseridir.
- Açık kaynaklı donanım : Arduino kartlarının devre tasarımları tamamen açık, isteyen istediğini üretebilir ve satabilir.
- Açık kaynaklı yazılım : Arduino IDE ile geliştirme yapabilirsiniz. Platformdan bağımsız bir şekilde çalışabilirsiniz. MacOS, Linux ya da Windows ta özgürce projelerinizi geliştirebilirsiniz.
Arduino Mikroişlemci midir ?
Evet arkadaşlar Arduino’yu tanıdıktan sonra sıkla karıştırılan bir konuya değinmek istiyorum. Arduino bir Mikroişlemci midir ?
Arduino, bir mikroişlemci değildir.
Arduino, yazılımcıların mikroişlemciler ile rahat kodlamalar yapabilmeleri için kolaylaştırıcı bir geliştirme ortam hazırlar.
Arduino, programlama için USB seri bağlantısı, LED, Girdi/Çıktı pinleri, Güç girişi ve birçok daha özellik ile geliştiriciye yardımcı olmaktadır.
Arduino kullanarak ne tip uygulamalar geliştirilebilir ?
Arduino kullanarak birçok değişik ve eğlenceli pek çok uygulama geliştirebilirsiniz. Örneğin : Sıcaklık sensörleriyle çalışan , çizgi izleyen robotlar , Infra Red kumandalarla gelen verileri okuyan birçok uygulama geliştirebilirsiniz. Aşağıdaki linkte birçok değişik Arduino projesi bulunmaktadır.
Arduino Modelleri
Arduino Kartları
Arduino ile neler yapılabilir sorusuna da cevap bulduktan sonra peki biz bu kartlardan hangisini ya da hangilerini kullanmalıyız ? Bu sorunun cevabını öğrenmek ve size uygun olan Arduino kartını tanımak için haydi kartları incelemeye başlayalım 🙂
1- Arduino Uno
- Mikroişlemci: ATmega328 (8-bit)
- SRAM: 2KB
- Flash Memory: 32KB
- Saat Hızı: 16MHz
- Analog Giriş: 6 Adet
- Sayısal Giriş: 14 (6 tanesi PWM)
Arduino Uno’yu yakından tanımak adına aşağıda bulunan resmi incelemenizi tavsiye ederim :
Arduino Uno Detay
S4A Nedir?
S4A Programı Nedir?
Arduino projelerimiz ile Scratch arasında bağ kuran blok tabanlı bir programlama dilidir. Program içerisinde Arduino projelerimizi kontrol etmek aracıyla kullandığımız bazı programlama blokları bulunur. Bu bloklar ile kod bilgisine sahip olmadan tamamen görsel olarak Arduino projelerimizi gerçekleştirebiliriz. Scratch programını daha önce kullandıysanız s4a’yı kullanmanız çok daha kolay olacaktır. S4a programının en güzel yanlarından biri de Türkçe destekli olmasıdır.
S4a programını bilgisayarınızda kullanabilmeniz için arduino yazılımının bilgisayarınızda kurulu olması gerekir.
mBlock Nedir?
-
S4A DERS ETKİNLİKLERİ
-
Lecture 1.11. DERS – S4A KURULUMU
-
Lecture 1.22. DERS – S4A ARAYÜZÜNÜ VE ARDUİNO’YU TANIMA, S4A İLE LED YAKMA SÖNDÜRME
-
Lecture 1.33. DERS – BREADBOARD KULLANIMI VE DİJİTAL VE ANALOG ÇIKIŞ
-
Lecture 1.44. DERS – DEĞİŞKENLER VE DEĞİŞKENLERLE UYGULAMALAR
-
Lecture 1.55. DERS – DİJİTAL GİRİŞ VE KUKLA KULLANIMI
-
Lecture 1.66. DERS – ANALOG GİRİŞ VE TOP OYUNU
-
Lecture 1.77. DERS – RENK KODLARI VE RGB LED KULLANIMI
-
-
MBLOCK DERS ETKİNLİKLERİ
-
PROJE VE EV ETKİNLİKLERİ